Testy soli


Ѽ Przyprawy świata

Mały test soli, która jest najlepsza i do czego?

 

 

Sól jest niezastąpiona w kuchni, a kiedyś była tak cenna, że używano jej jako waluty. Oczyszczona sól kuchenna jest najłatwiej dostępna i najbardziej znana, ale wybór innych rodzajów jest coraz większy i łatwiejszy.

Choć w większości sklepów znajdziemy sól kuchenną, która jest wzbogacona fluorem i jodem, korzystniej jest spożywać sole jak najmniej przetworzone – mają one niezbędne dla organizmu składniki w naturalnych proporcjach. Biorąc pod uwagę fakt, że zalecane dzienne spożycie soli określane jest na 500mg (odpowiada to jednej płaskiej łyżeczce) nie należy z jej użyciem przesadzać. Pamiętajmy, że „liczy” się przecież nie tylko sól, którą dodajemy do potraw sami, ale także ta, którą spożywamy wraz z produktami już przetworzonymi. A jest jej niemało w każdym prawie produkcie spożywczym – wystarczy poczytać tylko skład danego produktu. Trudno jednak się bez niej całkowicie obejść, zwłaszcza, że potrafi poprawić smak wielu potraw. Morska, kamienna, himalajska – którą sól wybrać? W takim razie zacznijmy, krótki opis każdej z nich. Przedstawiam do oceny sól morską, himalajską i kamienną.

 

SÓL MORSKA

Sól morska jest najzdrowsza zdaniem lekarzy, zalecają ją też dietetycy. Ma stosunkowo mało sodu. Można ją dodawać do jedzenia lub kąpieli. Zawiera magnez, lit, selen, cynk i jod, bo powstaje przez odparowanie wody morskiej.

Zaliczamy do niej na przykład brytyjską Maldon Sea Salt, która przypomina płatki. Pozyskiwana jest ręcznie.

Warto wiedzieć, iż nie jest wadą morskiej soli, jeśli jest nieco szara i lekko wilgotna. Co ciekawe sól morska ma  mocniejszy smak, więc trzeba jej dodawać nieco mniej niż innych rodzajów soli.

Flor de Sal to sól morska, która powstaje w tak zwanych ogrodach solnych w Portugalii, gdzie jest codziennie pozyskiwana z wody morskiej odparowującej w słońcu. Bywa wzbogacona suszonymi czarnymi oliwkami, płatkami róż, czy hibiskusa, nadaje się więc do oryginalnych dań, serów, pasztetów, sałatek, dań z grilla i zastosowania w kosmetyce. Przybliżony skład: wapń 0.07%, magnez 1.86%, sód 34.11%, potas 0.64%, chlorki 52.3%. Ceny tutaj wahają się różnie i nie będę ich przytaczał, ponieważ oceniamy wartość zdrowotną a nie cenową.

Wieloletnie badania dowiodły, że Hiszpanie, Japończycy i mieszkańcy Wenezueli znacznie rzadziej chorują na miażdżycę czy białaczki limfatyczne, przy czym spożywają oni sól morską.

Wielu dbających o zdrowie konsumentów już się przestawiło ze zwykłej soli kuchennej na sól morską. Niestety, sól morska nie jest tak dobrą alternatywą jak kiedyś. Oceany są zanieczyszczone toksynami takimi jak rtęć, dioksyny i polichlorowane bifenyle [PCB]. Ponadto, 89% producentów soli morskiej ulepsza swój produkt. Faktem jest, że biała, rafinowana sól, może nadal nosić nazwę „sól morska”, ale to nie znaczy, że jest to pełnowartościowa, naturalna sól w każdym znaczeniu tego słowa – możliwe że jest tak samo pozbawiona składników odżywczych, jako notoryczna sól kuchenna.

Jeśli niepokoi cię wartość odżywcza soli morskiej, spójrz na jej kolor. Jeśli jest biały, jak rafinowany cukier, to zamień ją na nie-biały kolor, jak na przykład: Sandy Brown Celtic Sea Salt, która jest bogatym źródłem odżywczych minerałów.

 

dobranatury-pl_solhimalajska

 

SÓL HIMALAJSKA

Ostatnio modna stała się sól himalajska, pomocna przy problemach z cerą. Jest ona wydobywana na terenie dzisiejszego Pakistanu w miejscu, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean. To sól niezwykle czysta, bo z czasów gdy zanieczyszczenia przemysłowe nie istniały, nieoczyszczona, bogata w minerały. Wydobywa się ją ręcznie, bez użycia materiałów wybuchowych i ciężkiego sprzętu mechanicznego. Oprócz chlorków i magnezu zawiera ona siarczany i żelazo. Może nieco na wyrost, ale zwykło się uważać, że spożywanie tej soli, czy to w daniach słodkich, czy słonych może pomóc w uregulowaniu poziomu cukru we krwi, ciśnienia, poprawić przewodnictwo nerwowe (to akurat zaleta sodu obecnego w każdej soli), utrzymać zdrowy układ oddechowy, a nawet spowolnić efekty starzenia się organizmu. Okłady z soli himalajskiej, wykonywane na ciepło, poleca się w schorzeniach stawów. Jej znaczenie w kosmetyce jest znane, bo pomaga w złuszczaniu naskórka, dając efekt czystej, zdrowo wyglądającej, promiennej cery i łagodzi dolegliwości związane z suchością skóry.

Możesz spożywać tę sól nie martwiąc się o zakłócanie równowagi płynów czy pogarszaniu się wysokiego ciśnienia krwi. Poniżej lista tylko niektórych korzyści z jej stosowania:

  • powoduje zdrową równowagę pH w komórkach
  • poprawia poziom cukru we krwi
  • zapewnia zdrowy układ oddechowy
  • zapewnia zdrowe zatoki
  • zapobiega skurczom mięśni
  • wzmacnia kości
  • zwalcza bezsenność
  • zapewnia zdrowe serce
  • reguluje ciśnienie krwi

 

dobranatury-pl_solkamienna

 

SÓL KAMIENNA

Inaczej znana jako halityt jest to skała osadowa pochodzenia chemicznego składająca się głównie z minerału halitu czyli chemicznie NaCl. Sól kamienna to także nasze lokalne oraz naturalne bogactwo. W Polsce duże złoża występują w środkowej i północno-zachodniej części kraju (m.in. Inowrocław, Wapno, Kłodawa), niewielkie na Podkarpaciu (Wieliczka, Bochnia) i na Górnym Śląsku (okolice Żar). W naszym regionie Europy mamy naturalne bogactwo, czyli sól kamienną, która nie jest ługowana i dlatego ma największą zawartość cennych minerałów. Godna polecenia jest sól z Kłodawy. Nie jest wybielana ani suszona przy użyciu chemikaliów. W kosmetyce i lecznictwie ceniona jest sól bocheńska, otrzymywania z odparowania wody ze źródeł solankowych. Także sól oraz solanka z Ciechocinka, czy Inowrocławia jest znana  kuracjuszom tych miejscowości uzdrowiskowych w Polsce spacerujących choćby pod tężniami.

Sól kamienna jest nieprzetworzona. Wydobycie soli ze złóż podziemnych prowadzone jest tradycyjną metodą górniczą. Dalej jest ona poddawana obróbce mechanicznej, czyli kruszeniu i mieleniu, a następnie sortowaniu. Można tak uzyskać sól drobnoziarnistą jak i gruboziarnistą.

Sól warzona to już substancja jednorodna, o śnieżnobiałym kolorze. Otrzymuje się ją w procesie parowania i krystalizowania solanki. Sól warzona w procesie produkcji zostaje niestety oczyszczona z większości mikroelementów naturalnie znajdujących się w pokładach solnych. Jej zaletą jest brak osadu po rozpuszczeniu w wodzie, dlatego chętnie jest kupowana przez duże zakłady produkujące żywność,  o czym trzeba jednak wspomnieć jak na przykład wędliny (kupujące sól z dodatkiem azotynu sodu), czy przetwory warzywne. Takiej soli nie polecamy do codziennego użycia w domu.

 

Ciekawostka: Czy wiecie w jakiej soli jest najwięcej soli kuchennej? Oczywiście w soli warzonej. Ponieważ sól warzona zawiera co najmniej 99,9% chlorku sodu. W po­rów­na­niu do soli ka­mien­ne­j, ma jednak mniej mi­kro­ele­men­tó­w, które usuwane są podczas oczysz­cza­nia.

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *