Smażona cukinia


Gotuj zdrowo cukinia na szybko i smaczne

 

Zaczyna się sezon jesienny a to oznacza, że obfituje on w różnego rodzaju warzywa. Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis, który każdy może samemu wykonać nawet bez znajomości sztuki gotowania. Z cukinii możemy robić najprzeróżniejsze potrawy od gulaszu po zupy, panierowane kotlety, zapiekane z innymi warzywami z dodatkiem kaszy lub ryży. Dzisiaj jednak chyba jeden z najprostszych przepisów jaki znam. Składniki podaję mniej więcej  na oko jest to uzależnione wielkością cukinii i trudno to np. napisać, że 1 czy 1/2 szklanki mąki wystarczy czy nie. A oto i przepis na smażoną cukinię.

 

Składniki:

  • 1-2 cukinie w zależności od tego ile chcemy zjeść
  • trochę mąki pszennej lub innej
  • trochę bułki tartej
  • natka z pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na plasterki grubości mniej więcej 1,5 – 2 cm. doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać papryki mielonej wedle uznania. W osobnym talerzu lub misce mieszamy razem mąkę, bułkę tartą i kurkumę jako panierkę. Obtaczamy przygotowaną już wcześniej cukinię i smażymy na patelni w oleju na złotawy kolor obracając nasze plasterki na drugą stronę aby zarumieniły się po obu stronach. Po zdjęciu z patelni posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.

 

 

Jak widzicie jest to bardzo proste. Smacznego.

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *