Rozmaryn


Ѽ Przyprawy świata

 

 

Co wiesz o tej roślinie, że ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru i to wszystko?

Rozmaryn jest na pewno jednym z najbardziej aromatycznych znanych nam ziół. To między innymi przez niezwykle intensywny zapach tej rośliny, dlatego wykorzystuje się go od wieków w naszej kuchni. Warto jednak wiedzieć, że rozmaryn nie tylko urozmaica różne potrawy, ale także działa korzystnie dla naszego zdrowia. Roślina ta między innymi bardzo korzystny wpływ na pracę układu trawiennego oraz łagodzi bóle mięśniowe.

 

ZASTOSOWANIE ROZMARYNU 

Podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.

Można wykorzystać zarówno kwiaty jak i liście rozmarynu, tak  do gotowania jak i do dekoracji potraw. Przed posypaniem naszych potraw należy zmiażdżyć lub zmielić kolczaste liście aby uwolnić ich aromat. W wielu przypadkach świeża gałązka rozmarynu może posłużyć jako ozdobny dodatek do zaserwowanego na talerzu dania. Pamiętajmy jednak, by stosować przyprawę z umiarem – jej bardzo silny aromat może bowiem zdominować całą potrawę.

Rozmaryn ma też cechy konserwujące, które są mocniejsze i bezpieczniejsze niż powszechnie wykorzystywane dodatki do żywności. Dawniej gałązki ziela były palone, by odstraszać różne owady, jest również składnikiem aromatycznej mieszanki ziół, która odstrasza mole. Roślinie bardzo często przypisuje się korzystny wpływ na naszą pamięć.

Olejek rozmarynowy jest szeroko stosowany jako zapachowy komponent w produkcji mydła, kremów, płynów, perfum oraz wód toaletowych. Niewielkie jego ilości są również dodawane jako środek zapachowy do napojów alkoholowych, mrożonych deserów, cukierków, budyniów czy do podobnych produktów.

 

 

WŁAŚCIWOŚCI ROZMARYNU

Herbatka sporządzona z rozmarynu lekarskiego jest wspaniałym środkiem odświeżającym jamę ustną, jak również świetną płukanką do ust w celu pozbycia się cuchnącego oddechu. W około 0.5 l gotowanej wody zdjętej z ognia zaparzać 3 łyżeczki suszonych kwiatów lub liści rozmarynu lekarskiego przez około 30 minut pod przykryciem. Następnie płyn odcedzić i umieścić w lodówce. Płukać nim jamę ustną każdego ranka lub kilka razy w czasie dnia.

Rozmaryn zawiera olejki lotne, które są antyseptyczne, z właściwościami przeciwbakteryjnymi oraz przeciwgrzybicznymi. Wspomagają one funkcjonowanie systemu odpornościowego. Poprzez zwiększenie cyrkulacji w obrębie skóry, powoduje zwiększenie wydzielania potu przez co staje się doskonałym środkiem w obniżaniu wysokiej gorączki. Jego rozgrzewające oraz pobudzające właściwości pomagają w oczyszczaniu flegmy z płuc, są pożyteczne w łagodzeniu przeziębień, grypy, kataru, kaszlu, sapania, zapalenia oskrzeli oraz kokluszu. Dodatkowe właściwości rozluźniające pomagają łagodzić skurcze w kanalikach oskrzelowych, które mają miejsce w czasie astmy.

Oprócz tego rozmaryn działa moczopędnie, przeciwbólowo, przeciwzapalnie i antydepresyjnie. Dodatkowo ochrania wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Roślina ta wpływa korzystnie na naszą ogólną sprawność i kondycję organizmu. Zaleca się ją też między innymi osobom uskarżającym się na przewlekłe osłabienie, a także po zabiegach operacyjnych.

Jest często przepisywany tym pacjentom, którzy są zestresowani. Zioło to jest cenione za posiadanie właściwości „podnoszenia na duchu” i jest pożyteczne w leczeniu łagodnej i umiarkowanej depresji.

W postaci kremu lub olejku aromatycznego łagodzi reumatyczne bóle mięśni. Napar z zioła lub olejek aromatyczny jest dodawany do kąpieli, która działa orzeźwiająco na nasz organizm. Można go z powodzeniem stosować również na następujące dolegliwości: napięciowe bóle głowy, posocznicę, zespół wstrząsu toksycznego.

 

 

PRZECHOWYWANIE ROZMARYNU

Najlepiej zamrażać całe gałązki rozmarynu. Gdy potrzeba, usuniemy z łatwością tyle liści ile chcemy, przesuwając kciukiem i palcem wskazującym w dół gałązki. Należy pamiętać, że zamrożony rozmaryn ma bardziej intensywny smak niż świeży.

Suszone liście rozmarynu lekarskiego przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Młode gałązki wraz z liśćmi rośliny jak już wspomniałem można zamrażać i przechowywać je w torebkach szczelnie zamkniętych w zamrażalniku do późniejszego użycia.

 

SKUTKI UBOCZNE STOSOWANIA 

Olejek rozmarynowy  nie powinien być konsumowany ponieważ zawiera on kamforę, jak również inne toksyczne chemikalia, które mogą powodować epileptyczne konwulsje, trudności z trawieniem, uszkodzenie nerek, a nawet śmierć, jeśli jest on spożyty w dużych ilościach.

Kobiety w ciąży lub z problemami miesiączkowymi powinny przedyskutować ze swoim lekarzem rodzinnym bezpieczną dla nich dawkę spożycia rozmarynu. Roślina ta również wywołuje menstruację i jest używane w medycynie do regulowania cyklu miesiączkowego. Rozmaryn jeśli jest konsumowany w normalnych ilościach stosowanych w gotowaniu jest ogólnie uważany za bezpieczny.

U niektórych osób może wystąpić zapalenie skóry po użyciu np.mydła lub innego środka  do pielęgnacji skóry wykonanego z dodatkiem olejku rozmarynu.

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *