Placuszki bananowe


Placuszki bananowe to bardzo prosty przepis i co ważne nie potrzeba do tego większych zdolności czy umiejętności kulinarnych.

 

Nie macie pomysłu na zrobienie czegoś szybkiego do zjedzenia lub sami nie wiecie na co akurat mielibyście ochotę? To właśnie przepis na szybkie placuszki może Wam pomoże. Świetnie sprawdza się jako szybkie śniadanie lub prosty deser albo zwykła przekąska. 

 

Składniki:

  • 2-3 banany
  • 3-4 łyżki stołowe mąki kukurydzianej lub jaglanej albo każdej innej
  • olej kokosowy lub inny dowolny olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Obieramy banany ze skórki i rozdrabniamy widelcem w misce lub na talerzu. Następnie dodajemy mąki dokładnie mieszając, powinna powstać nam taka papka nie za gęsta nie za rzadka. Opcjonalnie możemy dodać trochę cynamonu lub wanilii. Jednak osobiście robię bez żadnych dodatków ponieważ tak mi najlepiej smakują.  Do rozgrzanego oleju na patelni nakładamy łyżką przygotowaną masę, formując z niej placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie trwa długo więc uwaga aby nie przypalić placuszków chyba, że ktoś lubi przypieczone. No już mamy gotowe. Możemy je podawać tak jak są lub z ulubionym dżemem posypane cukrem pudrem, jakim słodkim syropem albo konfiturą w zależności od Waszego smaku i gustów. Smacznego 🙂

 

 

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *