Pierogi leniwe


Pamiętam jak moja babcia mi takie robiła i powiem Wam pyszne były. Zwłaszcza te na słodko 🙂
No bo przecież takie pierogi uwielbiają dzieci a ich smaku nie zapomina się przez kilka kolejnych lat. Może i nie jest to przepis wegetariański a tym bardziej wegański ale co tam. Są przepyszne i nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, przygotowanie ich zajmuje nieco ponad 15 minut a wrażenia niezapomniane i do tego można je robić na słodko jak podaję w przepisie poniżej lub mniej słodko np. na ostro lub w innej dowolnej wersji. Tutaj warto sobie trochę poeksperymentować. Na słodko to tak po prostu mówiąc krótko – niebo w gębie. Jeśli chcecie sami spróbujcie. Wegetarianie stosują twaróg i jajka jednak zamiast masła zastosowałem olej kokosowy.

 

Składniki:
  • 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
  • 2 jajka
  • kilka łyżek – do pół szklanki mąki
  • łyżka oleju kokosowego

Dodatkowo można zastosować cukier lub ksylitol, zrumienioną bułkę tartą na oleju kokosowym

 

Przygotowanie:
Na początek wstawiamy do gotowania duży garnek, najlepszy jest taki szeroki osolonej wody. W tym czasie kiedy woda się gotuje robimy ciasto. Należy w jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Twaróg rozetrzeć z łyżką oleju kokosowego i żółtkami. Wymieszać z 3 do 5 łyżkami mąki. Dodać ubitą pianę z białek i na wysypanej grubo mąką stolnicy zagnieść ciasto podsypując w miarę potrzeby mąką by dało się formować. Tylko nie przesadzajcie z ilością mąki ponieważ w takim układzie kluski wyjdą twarde.

 

 

Z ciasta formujemy długi wałek, który należy spłaszczyć i ponacinać delikatnie z wierzchu nożem w kratkę. Po czym wałek kroimy w ukośnie małe pierożki i wrzucać na wrzącą wodę. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i od razu podawać polane roztopionym olejem kokosowym lub po prostu nałożyć go na pierogi a sam się roztopi oraz zrumienioną bułką tartą lub posypane cukrem czy ksylitolem. Opcjonalnie możemy posypać też cynamonem. Smacznego 🙂

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *