Pieprzyca siewna


Wiecie co to jest za warzywko?

 


Pieprzyca siewna potocznie zwana rzeżuchą choć to zupełnie inna roślina  Jednak nie o nazwę tutaj chodzi tylko o jej bogactwo witamin z grupy B a także A,C,K,E oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, fosforu, cynku, miedzi i manganu.

Uprawa jest prosta jak drut. Wystarczy trochę waty lub ligniny na odwrócony do góry nogami np. talerz lub miskę zwilżyć wodą i posypać nasiona. Nie zapominajmy codziennie pokropić naszej roślinki zraszaczem z wodą  Lubi wilgoć i jasne ciepłe miejsca np. parapet okna lub po prostu w kuchni pod ręką.

Pierwsze kiełki powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Po około 10 dniach roślinka osiąga swoją finalną postać i możemy zacząć ją przycinać tuż przy podstawie i konsumować. Każdy z powodzeniem może prowadzić swoją własną uprawę a tym samym stosować ją jako dodatek do wielu potraw, uzupełniając codzienną dietę w wiele witamin. A jak się skończy zawsze możemy powtórzyć proces od nowa.

 

WŁAŚCIWOŚCI

Przedstawię tylko kilka spośród wielu a są to m.in.:

 wzmacnia kości – garść rzeżuchy dostarcza organizmowi dzienną dawkę witaminy K. A witamina ta pozwala chronić nasz organizm przed osteoporozą, ponieważ nie pozwala na wypłukiwanie z kości minerałów, m.in. wapnia. Gotowanie zwiększa ilość witaminy K w rzeżusze. Dlatego zupa czy blanszowana rzeżucha są świetnym pomysłem na obiad. Nie dodajemy rzeżuchy do marynat, aby nie utracić zawartego w niej żelaza.

 chroni oczy – rzeżucha jest intensywnie zielona dzięki naturalnym barwnikom: luteinie i zeaksantynie. Właśnie tym barwnikom nasze oczy zawdzięczają możliwość widzenia kolorów. Ponadto rzeżucha chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem UV.

 chroni przed nowotworami – zawarte w niej przeciwutleniacze i witamina C chronią DNA naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Po rzeżuchę powinni sięgnąć zwłaszcza palacze, ponieważ zawiera ona tzw. izotiocyjaniany. To za ich sprawą rzeżucha ma tak wyrazisty, ostry smak. Substancje te pomagają zapobiegać rakowi płuc.

 

dobranatury-pl_rzezucha

 

Jest to bowiem bomba witaminowa, która powinna być spożywana przez cały rok a nie tylko od święta, kiedy sobie o niej przypominamy  A u Was też rośnie takie cudo ? Napiszcie.

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *