Pasztet z soczewicy


Z soczewicy możemy robić przeróżne potrawy od zupy zaczynając poprzez kotlety, surówki a nawet ciasta i sam nie wiem na czym skończywszy.

 

Dziś jednak smaczny i pożywny pasztet z soczewicy który na pewno zaskoczy nawet tych co nie przepadają za roślinną kuchnia a raczej preferują mięsne potrawy. Soczewica jest nie tylko znakomitym źródłem dobrze przyswajalnego białka lecz także jest bogata w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należą do nich m. in. wapń, żelazo, magnez, potas i inne. To wszystko znajdują się w tej roślinie strączkowej. Duża zawartość żelaza oraz brak glutenu umożliwiają spożywanie nasion soczewicy nawet przez dzieci oraz osoby starsze z problemami przewodu pokarmowego, dlatego jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. W Polsce najbardziej popularnym i łatwo dostępnym rodzajem soczewicy jest zielona i czerwona. Na świecie jednak występuje dużo więcej odmian soczewicy. Łatwość jej przygotowania oraz paleta pięknych kolorów i smaków powinny zachęcić do jej spożycia nie tylko wegetarian, ale wszystkie osoby chcące się zdrowo odżywiać.

 

 

Składniki:
  • 1 szklanka surowej zielonej soczewicy
  • 1 cebula lub 1 średnią porę
  • 2 marchewki
  • szklanka startej dyni hokkaido
  • 3/4 szklanki sezamu
  • 2 kopiaste łyżki to ok. 30 g świeżo zmielonego siemienia lnu lub w wersji wegetariańskiej można dodać 3 jajka
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki suszonej  lub 1/2 świeżej średniej wielkości
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól do smaku
  • łyżka pieprzu czarnego
  • oliwa z oliwek lub inny wybrany olej

 

Przygotowanie:

Soczewicę namocz, wystarczy namaczanie przez 2-4 godziny a następnie ugotuj. W między czasie możemy pokroić cebulę lub porę w plasterki  i uduś na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem soli i majeranku, dołóż startą na tarce o grubych oczkach marchew i chwilę razem podduś na małym ogniu. Nie zapomnij jednak o gotującej się soczewicy, uważaj aby jej nie rozgotować bo powstanie ciapa z niej. Następnie dodaj do tego wszystkiego startą na tarce o grubych oczkach dynię nie obieraj jej ze skórki tylko pod warunkiem ze masz hokkaido, każdą inną obieramy. Jeśli nie masz pod ręką suszonej słodkiej papryki, możesz pokroić świeżą i śmiało dodać do duszących się warzyw. Próbowałem zastosowałem suszoną w proszku ale dodałem jeszcze świeżą paprykę czerwoną, która to podkręca smak pasztetu. W dalszym etapie połącz warzywa z ostudzoną soczewicą, dołóż pozostałe przyprawy i zmielone siemię lniane albo jajka. Całość zmiksuj blenderem na krem, jeśli wolisz jednorodną konsystencję lub bardziej grubszą ziarnistą strukturę pasztetu to zależy od Ciebie, wszystko wedle gustu. Dołóż 1/2 szklanki sezamu i wymieszaj masę niekoniecznie musisz ją blendować. Przygotowujemy foremkę do pieczenia czyli wyłóż papierem oraz wysmaruj niewielką ilością olej. Można też użyć gotowych jednorazowych aluminiowych foremek do pieczenia takich jak na grill wtedy nie potrzebujemy papieru, jednak ja wolę formę tradycyjną 🙂  Do już przygotowanej foremki wkładamy naszą masę i możemy dodatkowo posypać ją sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godz.
Pasztet najlepiej wyjąć z foremki następnego dnia a niech sobie ostygnie i składniki się przeżrą po pieczeniu. Smacznego 🙂
 
 

 
Skorzystałem z tego przepisu choć nie ja go wymyśliłem tylko wykorzystałem istniejący już przepis. Trochę go zmodyfikowałem na własne potrzeby zmieniając m.in. składniki, dlatego jako źródło głównej inspiracji podaję link do oryginału: smakoterapia.blogspot.com
 
 

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *