Pasta Orzechowa


Taki prosty przepis na pastę orzechową, którą każdy może sobie łatwo zrobić zamiast kupować jako masło orzechowe.

 

Składniki:

  • 200-300 g orzeszków ziemnych (mogą być solone z puszki lub torebki, chyba że chcecie łuskać)
  •  2 łyżki cukru trzcinowego, cukier puder lub ksylitolu
  • 1/2 do 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie
  • łyżka kakao

 

Przygotowanie:

Jeśli używacie orzeszków w łupinkach to najpierw należy je obrać z łupinki tej twardej i brązowej pod spodem. Następnie naszą produkcję masła orzechowego zaczynamy od uprażenia orzechów. Nie wymagają tego orzechy z puszki lub z torebki ponieważ są one już prażone. Aby je uprażyć przekładamy je na rozgrzaną patelnię, do momentu aż lekko się zarumienią. Orzechy można także wysypać na blaszkę i piec w piekarniku przez ok. 5-10min. w temperaturze 180°C, przemieszając je kilka razy aż się zarumienią. Tak przygotowane orzechy pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wsypujemy do malaksera lub blendera orzeszki i mielimy drobno, dodajemy olej kokosowy opcjonalnie, kakao, sól oraz cukier i blendujemy na jednolitą masę. W zależności od mocy urządzenia może to potrawać kilka do kilkunastu minut. Chodzi o to aby wytrącić z orzechów zawarty w nich olej. Co jakiś czas przerywamy pracę i łyżką zgarniamy osadzające się na ściankach kawałki niezmielonych orzeszków. Możecie zostawić sobie jakieś 50-100 g orzeszków i dodać je na koniec do blendera mieląc na takie żeby pozostały drobne kawałki. Smacznego 🙂

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *