Nie wszystko trzymaj w lodówce


Zastanawialiście się kiedyś czy wszystkie produkty spożywcze jakie kupujecie można trzymać w lodówce czy po prostu odruchowo je tam umieszczacie?

 

Większość produktów spożywczych, które kupujemy odruchowo wkładamy do lodówki. Nikt się nie zastanawia, czy niska temperatura jest odpowiednia dla warzyw czy owoców. A okazuje się, że lodówka może skrócić życie niektórych z nich!

Panuje przekonanie, że produkty przechowywane w lodówce dłużej zachowują swoją świeżość. To nie do końca prawda. Pomidory trzymane w zimnie zaczynają chorować i pojawiają się na ich skórce plamy i przebarwienia. To samo dotyczy owoców tropikalnych. Powstają wtedy takie znamiona na skórce, które są pierwszą odznaką, że coś jest nie tak z naszym produktem jak również mogą zmieniać smak produktu co jest skutkiem po prostu psucia się żywności. Ziemniaki natomiast przechowywane dłużej w lodówce robią się słodkie to samo dotyczy kiedy przechowujemy je w wilgotnej lub zimnej piwnicy czy komórce. Warto też wiedzieć, że oleje i oliwa z oliwek, a także kawa mielona, trzymane w niskich temperaturach tracą także smak i jełczeją.

Ale pamiętajmy jednak! Każdy przekrojony owoc lub warzywo musi być już jednak trzymany w lodówce. Zostawiony na kuchennym blacie, będzie się szybciej psuł i gnił. I jeszcze jedna ważna uwaga. Przechowywane w lodówce produkty nie mogą być zamknięte w foliowych torbach. W takich opakowaniach warzywa i owoce fermentują, przez co zmienia się ich zapach i smak. Najprościej można opisać to tak, że zaparzają się co jest skutkiem szybszego ich gnicia.

W zależności skąd pochodzą dane rośliny, temperatura lodówkowa może być dla nich szkodliwa. Owoce tropikalne jak również szklarniowe takie jak np. pomidory czy ogórki najlepiej czują się w temperaturze 10-12 stopni, przez co nie za bardzo nadają się do trzymania ich w lodówce.
dobranatury-pl_przychowywanie

CO MOŻEMY PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE

► Otwarte przetwory warzywne – otworzone słoiki trzeba schować do lodówki, aby zminimalizować namnażanie się bakterii

► Marchew, pietruszka, seler – trzymane w niskiej temperaturze wolniej więdną i się starzeją

► Cebula i czosnek – odporne są na niską temperaturę i w lodówce zachowują jędrność i świeżość

► Grzyby surowe – pieczarki, boczniaki, itp. należy schować do lodówki, żeby nie zapleśniały

► Kiszona kapusta – dobrze ją trzymać w chłodzie, aby się nie zepsuła

► Sałata i seler naciowy – należy trzymać luzem bez folii, gdyż w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciepłym miejscu, tworzą się groźne azotyny

► Przekrojone warzywa i owoce – produkty, które nie są całe, muszą być trzymane w lodówce. Inaczej pojawią się na nich bakterie, przez które warzywa i owoce zaczną gnić

► Olej lniany – jest wrażliwy na utlenianie i trzymany w szafce, może szybciej zjełczeć

dobranatury-pl_produkty

CZEGO NIE NALEŻY TRZYMAĆ W LODÓWCE

► Pomidory – najlepiej czują się w temperaturze 10-12 stopni. Trzymane w lodówce zaczynają chorować i pojawiają się na skórce plamy

► Ogórki – optymalna temperatura musi być wyższa niż 7 stopni. Nie należy ich trzymać też przy pomidorach, gdyż szybciej zżółkną

► Cytrusy – niskie temperatury powodują, że na skórce lub miąższu pojawiają się ciemne plamy, widoczne szczególnie na bananach

► Kawa mielona – podczas wyjmowania z lodówki, w opakowaniu skrapla się para wodna, przez co kawa wilgotnieje. Lepiej trzymać ją w suchej i ciemnej szafce

► Oleje i oliwa z oliwek – niekorzystnie działa na nie chłód. Płynne tłuszcze dobrze trzymać w ciemnej szafce, w temperaturze pokojowej

► Ziemniaki – trzymane w lodówce robią się słodkie. Najlepiej przechowywać je w szafce lub suchym miejscu

► Pieczywo – w lodówce szybciej się starzeje. Dobrze przechowywać je w chlebaku zawinięte w bawełnianą ściereczkę lub papierową torebkę

Warto moim zdaniem w tym krótkim artykule przypomnieć takie proste reguły, kiedy to przed świętami będziemy mieli zapchane lodówki i balkony jedzeniem a szkoda żeby większość z tego co przygotujemy zmarnowała się i nie nadawała do spożycia a raczej do wyrzucenia.

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *