Kotlety z buraka


A tak naprawdę to kotlety z buraka i kaszy jaglanej niezwykle proste w przygotowaniu, bardzo smaczne oraz zdrowe.

 

Istnieje wersja w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez 30-40 minut  lecz ja osobiście tradycyjnie smażyłem je na patelni i nie żałuję, że wybrałem właśnie taką opcję 🙂 Wyszły soczyste lekko przysmażone. Na patelni mogę kontrolować smażenie i nie potrzebuje co chwilę zaglądać do piekarnika.

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej lub 1 saszetka
  • 2-3 starte buraki w moim przypadku blendowałem całe
  • 1-2 łyżeczki startego chrzanu
  • 1 średnia cebula czerwona lub zwykła, można też dać porę
  • 1/4 szklanki siemię lniane
  • olej kokosowy do smażenia
  •  trochę soku z cytryny
  • łyżeczka sody
  • sól
  • pieprz
  • dodałem jeszcze wedle gustu wędzoną paprykę, pieprz cayenne i odrobinę cynamonu bo tak lubię 🙂

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W między czasie kiedy kasza się gotuje kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni do złotego koloru. Siemię lniane mielimy jeśli mamy w ziarenkach w młynku do kawy. Dodajemy nasze składniki do miski z buraczkami czyli przysmażoną cebulę i zmielone siemię lniane. Kaszę po ugotowaniu blendujemy i też dodajemy do miski, przyprawiamy mieszamy wszystkie składniki. Jeśli wyjdzie nam za rzadkie możemy dosypać trochę tartej bułki. Chodzi o to aby formować kotlety, które się nam nie rozpadają w rękach a trzymają się do kupy. To, że się masa lepi do rąk to nic nie szkodzi, pomaga spłukanie rąk wodą co jakiś czas. Tak uformowane kotlety smażymy na rozgrzanej patelni w oleju kokosowym lub na innym jeśli nie macie takowego. Smacznego 🙂

 

 

Koniecznie napiszcie jak się Wam udały czy wersja z piekarnika jest lepsza od tradycyjnego smażenia, następnym razem spróbuję w piekarniku ale jestem ciekaw Waszej opini.

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *