Kotlety przepis


Poniżej znajdziecie przepis na jedne z moich ulubionych kotletów i nie ma w tym nic trudnego zrobienie ich jest tak proste, że każdy może bez problemów je upichcić. Nadają się nie tylko jako danie główne ale również jako przekąska lub po prostu do kanapek. Napiszcie koniecznie jak udały się wam te przepisy we własnym zakresie oraz czy smakowało oczywiście.

 Kotlety marchwiowo-fasolowe

Składniki na około 10 średnich kotletów:

2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach

1–1½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka)

½–1 szklanki ugotowanej (na sypko) kaszy jaglanej

1 łyżka sosu sojowego

¼ szklanki oleju

½ szklanki bułki tartej (lub zmielonych płatków owsianych)

1 łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

odrobina startego imbiru

1 łyżeczka papryki wędzonej (lub zwykłej ostrej)

½ łyżeczki mielonej kolendry

sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do większej miski.
  • Fasolę zmiksuj razem z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem oraz imbirem.
  • Pastę fasolową przełóż do startej marchewki, dodaj przyprawy, ugotowaną na sypko kaszę, bułkę tartą (lub płatki owsiane) oraz podprażony słonecznik i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Piekarnik nagrzej na 220°C, a kotlety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30–40 minut, a w połowie czasu delikatnie obróć na drugą stronę podważając je łopatką. Na koniec włącz funkcję termoobiegu, by kotlety były ekstra chrupiące. Uważaj jednak, by nie wyschły za bardzo. Smacznego!

Kotlet z batata i fasoli

Składniki na około 10 średnich kotletów:

1 batat, czyli około 2 szklanki startego na drobnych oczkach

1½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub taka sama ilość z puszki)

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka sosu sojowego

¼ szklanki oleju (rzepakowego, z pestek winogron)

½ szklanki płatków gryczanych (owsianych bądź jaglanych, dowolnie)

1 mała cebula

1–2 ząbki czosnku

1–2 łyżeczki startego świeżego imbiru

3 łyżki ziaren słonecznika

5 łyżek ziaren sezamu

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka suszonego oregano

sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Batata obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do większej miski.
  • Fasolę zmiksuj razem z olejem, octem jabłkowym, sosem sojowym i odrobiną sosu sriracha. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.
  • Pastę fasolową przełóż do batatów, dodaj przyprawy oraz płatki gryczane i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Na suchej patelni podpraż słonecznik oraz sezam i dodaj do masy (zostaw odrobinę sezamu do posypania kotletów) dokładnie ją mieszając.
  • Piekarnik nagrzej na 200–220°C, a kotlety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pozostałym sezamem. Piecz przez około 30–40 minut, a w połowie czasu obróć na drugą stronę. Na koniec włącz funkcję termoobiegu by kotlety były ekstra-chrupiące, uwaga by jednak nie wyschły za bardzo. Smacznego!

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *