Kmin rzymski


Ѽ Przyprawy świata

 

Znany także jako kumin lub kmin czarny to aromatyczny słodko-ostry dodatek do potraw, pochodzący z Egiptu kmin rzymski coraz częściej znajduje zastosowanie w Polskiej kuchni. Choć nierzadko myli się go z dużo popularniejszym u nas kminkiem zwyczajnym, cechują go zupełnie inne walory smakowe oraz zastosowaniem. Przyprawa nazywana ta skutecznie nadaje różnym potrawom nieco wyrazistości i pikanterii. Nie od dziś wiadomo również, że kmin rzymski korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Co ciekawe wiele wskazuje na to, że kolebką przyprawy jest Egipt. Świadczyć może o tym chociażby fakt znalezienia ziaren tej rośliny wewnątrz najstarszych zachowanych piramid w grobowcu faraona Tutenchamona. Prawdopodobnie przyprawa ta była używana przez starożytnych Egipcjan jako środek do mumifikacji zwłok.

 

dobranatury-pl_kminkulinaria

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

 

► w potrawach kuchni Bliskiego Wschodu (np. falafel, hummus)

► w potrawach kuchni meksykańskiej, szczególnie z fasoli, np. chilli con carne

► do wyrobu pieczywa

► do większości indyjskich potraw i mieszanek przypraw ( składnik curry )

► do zup i gulaszów

► do sosów i dressingów

► kumin pasuje też do buraków, ziemniaków, marchewki, bakłażanów

► przyprawę można stosować w połączeniu ze słodką papryką, czosnkiem, kolendrą, koprem włoskim i innymi

► spaghetti bolognese

► do wszelkich pilaw warzywnych

► do kiszonej kapusty zamiast tradycyjnego kminu zwyczajnego

 

Jak widać ma on szerokie zastosowanie kulinarne, charakteryzuje się ostrym smakiem i bardzo intensywnym, nieco drażniącym nos zapachem. Jako dodatek ziarna rośliny znajdują zastosowanie przede wszystkim w tradycjach kulinarnych krajów, w których jest uprawiana na szeroką skalę. (np. Indii, Chile, Meksyku czy Chin). Jako ciekawostka, kmin rzymski zaliczany jest do roślin biblijnych – wzmianki o przyprawie pojawia się kilkukrotnie w Piśmie Świętym, w tym również w Ewangelii według św. Mateusza. Kumin jest symbolem chciwości. Znany z takiego usposobienia rzymski cesarz Marek Aureliusz uzyskał z tego powodu przydomek Cuminus.

 

dobranatury-pl_kmin

 

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

 

♥ moczopędny

♥ wiatropędny

♥ posiada właściwości przeciwskurczowe

♥ wspomaga pracę serca i układu oddechowego

♥ wpływa na układ krwionośny i immunologiczny

♥ działa także korzystnie na żołądek

♥ pobudza apetyt

♥ niezastąpiony w niestrawności i biegunce

♥ niweluje niestrawność oraz poranne mdłości

♥ skuteczny w leczeniu chrypki

♥ może również łagodzić wzdęcia i kolki

♥ na Wschodzie stosowany jest w ziołolecznictwie m.in. do oczyszczenia organizmu z toksyn

♥ przyspiesza laktację i łagodzi nudności u kobiet w ciąży

 

Wszystko to za sprawą zawartych w nasionach rośliny olejków eterycznych oraz witamin takich jak np. C i E  a także innych korzystnych dla naszego zdrowia pierwiastków żelazo, fosfor, magnez, wapń i mangan. Kumin zarazem działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Przyprawę warto zatem spożywać w większych ilościach np. w czasie przeziębienia lub grypy. Kmin rzymski bardzo dobrze znany jest jako lekarstwo. Wiele badań potwierdziło jego właściwości. Ciekawostką jest to, że istnieje mieszanka przypraw uznana za afrodyzjak. To połączenie kminu, czarnego pieprzu i miodu.

 

Najlepiej kupować kumin w formie ziarenek. W tej postaci nasiona będą dłużej zachowywały swoją świeżość i walory smakowe. Przed samym zmieleniem nasion, warto je chwilę prażyć na patelni.

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *