Imbir


Ѽ Przyprawy świata

 

 

POCHODZENIE I UPRAWA

Imbir (Zingiber Boehm.) – rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Obejmuje co najmniej 144 gatunki. Naturalny zasięg rodzaju obejmuje obszar południowo-wschodniej Azji od Indii po wschodnie Chiny oraz Nową Gwineę na południowym wschodzie. Rośliny introdukowane z tego rodzaju rosną w północnej Australii, w Korei, na Madagaskarze, w tropikalnej Afryce, w Ameryce Środkowej, na Florydzie, na Hawajach i innych wyspach Oceanii. Imbir lekarski jest rośliną przyprawową, jadalną i kosmetyczną. Jako jego substytut używane są także imbir cytwarowy i żółty. Rośliny z tego rodzaju stosowane są także do celów rytualnych i trucia strzał.

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

►Wspomaga leczenie przeziębienia, a nawet je leczy! Sprawdziłam na sobie i znajomi też sprawdzili.

►Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm, jest więc polecany przy odchudzaniu

►Pomaga przy wzdęciach, czyli jeśli jak ja cierpisz na częste wzdęcia to napój z imbirem jak znalazł Uważaj jednak na imbir jeśli cierpisz na refluks, jesteś w ciąży lub masz chore jelita – imbir ma działanie drażniące

►Rozgrzewa, stąd w okresie jesienno-zimowym idealnie sprawdzi się, gdy jesteśmy zmarznięci – herbatka z imbirem (i miodem) dobra na wieczorne chłody

►Poprawia koncentrację, gdyż poprawia ukrwienie mózgu,

►Badania wskazują, że ma też zastosowanie przy mdłościach (np. przy chorobie lokomocyjnej) i migrenach

►Wspomaga rzucanie palenia – zmniejsza nudności jakie mogą pojawiać się po odstawieniu papierosów oraz oczyszcza organizm

►Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.

►Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.

►Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.

►Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających.

►Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.

►Leczy migreny – regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.

►Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.

►Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).

►Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.

►Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.

►Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący”, powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.


WARTOŚCI ODŻYWCZE IMBIRU

100 g imbiru w korzeniu zawiera 82 kcal. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, C i kwasu foliowego oraz minerałów wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu. W 100 g imbiru mielonego znajduje się 340 kcal. Podobnie jak imbir w korzeniu jest on bogaty w minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo, cynk, sód, fosfor, sód, mangan, selen, potas oraz witaminy – C, E, B1, B2, B6 i kwas foliowy.


KIEDY IMBIR MOŻE ZASZKODZIĆ

Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Imbir wykazuje właściwości rozrzedzające krew, nie powinni go więc stosować pacjenci przyjmujący leki o takim działaniu. Imbir ma podobne działanie do aspiryny, którą lekarze zalecają pacjentom zagrożonym zakrzepicą, przyjmować co drugi dzień, celem rozrzedzenia krwi, jednak w odróżnieniu od aspiryny, imbir nie powoduje rozstroju żołądka. Wcześniej trzeba skonsultować przyjmowanie imbiru z lekarzem prowadzącym.


dobranatury-pl_imbirprzepisy

 

PRZEPISY

Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.
Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.
Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany – w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.
W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany – różowy i biały – który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry”. Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany – miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.

●Aromatyczny napar z imbiru
Składniki: ok. 5 cm obranego korzenia imbiru, miód, mleko
Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu, pół szklanki mleka. Napar z imbiru podawać w filiżankach.

●Kawa z imbirem
Składniki: 2 filiżanki kawy z ekspresu, 2 łyżeczki miodu, 2-3 szczypty mielonego imbiru, mleko lub bita śmietana.
Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.

●Szybka sałatka z imbirem
Składniki: 300 g wędzonego łososia (najlepszy to ten na wagę, wędzony na zimno), pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstej śmietany, 5 cm obranego korzenia imbiru, sól, pieprz.
Natkę i imbir posiekać. Łososia pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Majonez wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Połączyć wszystkie składniki. Sałatkę włożyć na 20 minut do lodówki. Podawać z białym pieczywem lub waflami ryżowymi oraz białym winem.

●Marynata z chili i imbirem
5 łyżek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
łyżeczka chili w proszku
kawałek świeżego imbiru długości 3 cm
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek

Do deserów, ciast, herbaty i kawy: imbir obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondla, wlej tyle wody, by był przykryty, gotuj 10 minut. Odcedź, zalej świeżą wodą, ponownie gotuj 10 minut, odcedź. Wlej 1/2 l wody, dodaj cukier (np. brązowy) i gotuj, aż syrop osiągnie konsystencję płynnego miodu. Osącz, posyp imbir cukrem, ostudź.

●Rozgrzewająca kawa
Składniki:
naturalna kawa mielona
woda
cynamon (mielony)
goździki (cały)
imbir (świeży lub w proszku)
szczypta soli
cytryna
jasny miód (najlepiej lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy)
Z 300 ml wody odlej łyżkę, a resztę zagotuj w rondelku. Zmniejsz ogień i odczekaj dwie minuty (woda stale powinna lekko wrzeć na małym ogniu). Wsyp szczyptę cynamonu i gotuj dalej 2 minuty. Następnie dodaj szczyptę imbiru (lub kawałek pokrojonego świeżego korzenia imbiru) i około 3-4 goździki. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Wlej łyżkę wody z odrobiną soli (bardzo mała szczypta). Gotuj 2 minuty. Wciśnij 3 krople cytryny i poczekaj 2 minuty. Wsyp 2 łyżki kawy i gotuj 3–4 minuty. Po tym czasie kawę zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, rozlej do naczyń z miodem (mniej więcej 1 płaska łyżeczka na szklankę kawy). Kawa powinna być przynajmniej symbolicznie osłodzona.

●Marchewka w miodzie z imbirem
Marchewka z dodatkiem miodu i cytryny oraz nutką imbiru. Najlepiej użyć świeżego imbiru i dodać jeszcze odrobinę startej skórki z cytryny.
Składniki:

ilość sztuk: 6  
1/2 kg marchewki pokrojonej w plasterki
55 g masła
2 i 1/2 łyżki miodu
szczypta mielonego imbiru
1 łyżka soku z cytryny (lub do smaku)
Sposób przygotowania:
Włożyć marchewkę do gotującej wody i gotować do miękkości, ale nie rozgotować (około 5 minut). Odcedzić.
W dużej patelni na małym ogniu stopić masło z miodem. Dodać mielony imbir i sok z cytryny, a następnie marchew, wymieszać całość i podgrzać.



dobranatury-pl_imbirkosmetyki

KOSMETYKI Z IMBIRU

Okazuje się, że imbir, oprócz tego, że cudownie pachnie, to jeszcze ma właściwości rozgrzewające, antycellulitowe i regenerujące. Dobrze wpływa na stan skóry głowy i włosów, może być też pomocny w walce z trądzikiem. Zobaczcie, jakie domowe kosmetyki z imbirem – do włosów, ciała i twarzy możecie zrobić na własną rękę, tanim kosztem!



●Oczyszczająca musztardowo-imbirowa kąpiel do stóp
– 1 ½ łyżki musztardy w proszku
– 2 łyżeczki drobno zmielonego świeżego korzenia imbiru

Do miski wlej tyle ciepłej (nie gorącej) wody, by zakryć stopy. Dodaj imbir i musztardę. Wymieszaj całość i zanurz stopy w kąpieli. Mocz je przez 15-20 minut, od czasu do czasu poruszając nimi w wodzie. Jeśli kąpiel zacznie się robić zbyt zimna, dodaj więcej ciepłej wody. Na koniec opłucz stopy ciepłą wodą i delikatnie osusz.

●Świeży imbir na białe blizny odbarwieniowe
Mimo iż może się to wydawać nieprawdopodobne, jednak świeży imbir w istotny sposób zmniejsza widoczność blizn odbarwieniowych. Codziennie, a nawet dwa razy dziennie wystarczy odciąć bardzo mały kawałek świeżego korzenia imbiru i wetrzeć w odbarwione miejsce. Nie przemywaj go. Po prostu pozostaw sok do wchłonięcia. Lekką poprawę zauważysz już po 1-2 tygodniach, a po kilku miesiącach codziennego stosowania imbiru blizny niemalże całkowicie znikną. Pamiętaj, że najważniejsza jest systematyczność.

●Odmładzający peeling do ciała z imbirem i cytryną
Jedną z niekwestionowanych zalet imbiru jest jego ożywczy, korzenny zapach. W połączeniu z odrobiną skórki z cytryny otrzymasz peeling, który nie tylko ogrzeje cię, ale również pobudzi do życia. A co w tym wszystkim najlepsze? Imbir to jeden z najskuteczniejszych naturalnych reduktorów cellulitu. Stosuj ten peeling regularnie, a już wkrótce zauważysz, że twoja skóra staje się wyrazie gładsza i bardziej jędrna.

Przepis na peeling do ciała z imbirem i cytryną:
– ½ szklanki cukru
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego obranego korzenia imbiru
skórka z jednej wyszorowanej cytryny

Wszystkie składniki wymieszaj w małej miseczce. Biorąc kąpiel lub prysznic, wmasuj peeling w ciało, a następnie dobrze spłucz. Niewykorzystany peeling możesz przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Polecam jednak zużyć go natychmiast po przygotowaniu.

●Rozgrzewający, romantyczny olejek do masażu z imbirem i różą
Cóż może rozgrzać cię bardziej, niż pobudzający, romantyczny masaż? Masaż przy użyciu olejku z imbirem i różą. Prócz wymienionych składników warto dodać również kilka kropel olejku eterycznego z rozmarynu. Dzięki niemu całość dłużej zachowa świeżość. Olejek do masażu przygotuj z trzydniowym wyprzedzeniem. Możesz zastosować imbir świeży lub mniej intensywny imbir suszony. Jeśli nagli cię czas, po prostu podgrzej odrobinę oleju bazowego (migdałowego, jojoba, oliwy z oliwek) na małym ogniu, dodaj do niego imbir i suszone pączki róż, a olejek do masażu będzie gotowy niemalże natychmiast. Polecam jednak nieco bardziej czasochłonny sposób opisany poniżej.

Przepis na romantyczny olejek do masażu z imbirem i różą
– obrany ze skórki kawałek korzenia imbiru o długości około 3 cm, pokrojony na cienkie plasterki
– 10-12 małych suszonych pączków róż
– 1 szklanka oleju bazowego (oleju ze słodkich migdałów, oleju jojoba, oliwy z oliwek itp.)

W małej, szklanej kolbie zmieszaj wszystkie składniki i wstrząśnij kilkukrotnie, by połączyły się ze sobą. Kilka razy obróć kolbą dookoła, żeby cały imbir opadł na dno. Miksturę odstaw na 5-7 dni (ostatecznie wystarczą nawet 3), codziennie potrząsając nią, żeby wymieszać wszystkie składniki. Jeśli ci się spieszy, możesz podgrzać całość na małym ogniu przez 30-60 minut. Olejku nie stosuj do masażu miejsc intymnych. Imbir mógłby je podrażnić.

●Rozgrzewająca sól do kąpieli z imbirem i cynamonem
W tym przepisie możesz użyć gruboziarnistej soli morskiej albo łagodzącej bóle mięśni soli Epsom. Imbir i cynamon pobudzają krążenie, co pozwala rozluźnić się i zredukować napięcie mięśni po długim, ciężkim dniu. Ich zapach działa zaś niezwykle odprężająco.

Przepis na rozgrzewającą sól do kąpieli z imbirem i cynamonem
– ¼ szklanki gruboziarnistej soli morskiej lub soli Epsom
– 3 łyżeczki obranego świeżo zmielonego korzenia imbiru
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– 5 kropel olejku eterycznego ze słodkich pomarańczy (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieść w małym pojemniczku i dobrze wymieszaj. Sól dodaj do gorącej kąpieli. Zanurz się w niej na 15-20 minut. Całą sól do kąpieli zużyj natychmiast po przygotowaniu.

●Maseczka antybakteryjna do cery trądzikowej
Nie jest to propozycja dla osób, które mają cerę wrażliwą lub naczynkową.  
Składnik:
3-4 łyżeczki startego imbiru (lub przyprawy w proszku)
przegotowana, chłodna woda
Przygotowanie:
1. Do miseczki lub innego naczynia przesyp imbir. Wlej łyżeczkę wody i dokładnie rozrabiaj składniki. Dolewaj wodę, by powstała gęsta, papkowata konsystencja.
2. Nałóż papkę na twarz, omijając okolice oczu i ust.
3. Pozostaw maseczkę na 10 min. po czym zmyj ją wodą. Jeśli maska piecze, możesz zmyć ją wcześniej.

●Maseczka regenerująca do zniszczonych włosów
Składniki:
starta łyżka imbiru
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Wymieszaj imbir z oliwą z oliwek i cytryną tak, by powstała gęsta papka.
2. Nałóż maskę na włosów i wmasuj ją w pasma.
3. Pozostaw maskę na włosach na 10 min.
4. Spłucz włosy i umyj ulubionym szamponem.

●Peeling antycellulitowy do ciała
Składniki:
0,5 szklanki cukru
0,25 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
cytryna
Przygotowanie:
1. Zetrzyj skórkę z cytryny i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
2. Powstałą papkę wcieraj w ciało, szczególnie w miejsca, gdzie masz cellulit.
3. Po zabiegu spłucz ciało letnią wodą.

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *