Goździki


Ѽ Przyprawy świata

 

 

Znana jako przyprawa do kompotów, konfitur, marynat i wyrobów cukierniczych. Czy to nie wszystko co wiemy.  Na początek goździk to nic innego jak nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego rosnącego w krajach tropikalnych, niewielkiego wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Indonezji. Znamy tą przyprawę głównie za sprawą intensywnego aromatycznego lekko słodkawego zapachu o gorzkawo – słodkim, cierpkim smaku.

 

 

ZASTOSOWANIE

Goździki są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych.  Używana  się ich jako dodatku do korzennego chleba. Są także doskonałą przyprawą do kompotów, nadzienia do ciast, sosów, marynat grzybowych jak również do wielu innych potraw. Wraz z cebulą i listkiem laurowym w niektórych rejonach naszego kraju dodaje się je do czerwonej kapusty. Mielone goździki są składnikiem pierników i różnych innych ciast. W kuchni goździki można stosować jednak z umiarem, zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. W dalekiej Indonezji goździki stosuje się także do produkcji papierosów, mieszając je z tytoniem. Są również dodawane jako składnik piwa i wina grzanego. Goździki należą do jednych z najstarszych przypraw znanych w dziejach ludzkości. W Chinach znano je już 300 lat p.n.e. o czym świadczą zapiski oraz wspomnienia jakie odnotował w swym dzienniku Marco Polo. Wchodzą także  w skład curry.

 

 

 

WŁAŚCIWOŚCI

Goździki mają m.in. właściwości „odświeżania oddechu”. W wielu poradnikach można znaleźć informację taką, że aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu  z ust należy rozgryźć kilka goździków. Taką właściwość znali już starożytni Chińczycy. Jako ciekawostkę warto wspomnieć iż na dworze cesarza Chin praktykowany był zwyczaj, że osoby zwracający się do niego musiały trzymać w ustach kilka goździków, aby ich oddech zachowywał świeżość, inaczej było to traktowane jako zniewaga a to groziło dotkliwymi karami z karą śmierci włącznie. Na szczęście nie żyjemy w tamtej epoce ani w tamtym kraju jednak warto o tym wiedzieć, że goździki można ssać zamiast cukierka dla świeżego oddechu.

Mają one również lecznicze właściwości, olejek lotny z goździków uznawany jest jako środek antyseptyczny i przeciwbólowy, stosowany m.in. w stomatologii jako główny dodatek do wielu preparatów. Rozcieńczony i wtarty w dziąsła, czy nawet sam rozgryziony lub ssany goździk łagodzi skutecznie bóle zębów.

 

 

Olejki lotne zawarte w goździku, wyczyszczą organizm i przewód pokarmowy z wszelkich zgnilizn oraz wielu szkodliwych bakterii,  dlatego mówi się, że działa antynowotworowo. Ponieważ właśnie to eugenol związek chemiczny zawarty w olejku z goździków jest silnym antyoksydantem czyli przeciwutleniaczem. Eugenol jako ciekawostka znajduje się też w choć w mniejszych ilościach w cynamonie, liściach laurowych czy bazylii.  Dlatego już po miesiącu można zauważyć zdrowszą skórę, czystszą jaśniejszą cerę, zdrowsze włosy oraz jaśniejszy umysł. Jeśli macie problem z migrenami na tle zanieczyszczenia organizmu i zmęczenia nadmiarem pracy, goździk stopniowo oczyści organizm, odblokuje kanały energetyczne i spowoduje odejście migrenowych bólów głowy. Mają leczniczy wpływ na wrzody żołądka, wymioty, wzdęcia, a także stymulowanie układu trawiennego. Niektórzy zielarze zalecają spożywanie przynajmniej raz lub 2 razy dziennie rano i na wieczór dokładnie rozgryzając np. 2- 3 sztuki goździków dla lepszego samopoczucia oraz oczyszczania organizmu z toksyn. 

Goździki zabijają pasożyty jelit oraz wykazują bardzo szerokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe wobec większości grzybów i bakterii. Dzięki temu jako tradycyjny naturalny środek ma on skuteczne zastosowanie w leczeniu biegunki, robaków jelitowych i innych dolegliwości trawiennych. Podobnie jak wiele innych przypraw kulinarnych, goździki działają osłonowo na przewód pokarmowy.  Nie wiem czy wiecie też o tym ale goździki są także doskonałym afrodyzjakiem.

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *