Cynamon


Ѽ Przyprawy świata

 

Cynamon jest korą tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. W starożytnym Egipcie cynamon używany był w medycynie oraz jako dodatek do napojów.Znany był też w średniowiecznej Europie, gdzie wraz z imbirem był podstawowym składnikiem wielu receptur. Był używany jako antidotum na trucizny, środek moczo- i wiatropędny.

Podobnie jak inne przyprawy w proszku,  traci swój smak szybko, więc powinien być zakupiony w niewielkich ilościach i przechowywany z dala od światła, w szczelnych pojemnikach.

 

ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI

Cynamon otrzymuje się z kory drzewa cynamonowego uprawianego w Azji oraz Ameryce Południowej. Przyprawa ta nadaje potrawom charakterystyczny korzenny smak i zapach. W kuchni stosuje się ją zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. W Polsce zazwyczaj dodaje się ją do deserów owocowych, zwłaszcza zawierających jabłka m.in. szarlotka, placki oraz pączków, kołaczy miodowych oraz napojów kompoty a także tych rozgrzewających, jak wino, piwo.

W medycynie zastosowanie ma kora cynamonowca zawiera olejek cynamonowy, w skład którego wchodzą: aldehyd cynamonowy (65-75 %), octan cynamylu, eugenol (ok. 5 %). Olejek cynamonowy wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Ze względu na ten fakt kora cynamonowca znalazła zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym jako składnik niektórych preparatów złożonych, stosowanych w schorzeniach przewodu pokarmowego. Cynamon zapobiega również nadkwaśności i działa przeciwbiegunkowo. Często występuje jako składnik leków przeciwbakteryjnych.

Cynamon jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jego skład powoduje, że przyprawa ta jest doskonałym środkiem w walce z wolnymi rodnikami, które stymulują procesy starzenia się komórek, powstawanie nowotworów i chorób układu krążenia

Jako składnik kremów i maści znalazł zastosowanie w mięśniobólach, nerwobólach, działa także przeciwzapalnie, miejscowo, znieczulająco. 

 

dobranatury-pl_cynamon1

 

W medycynie ludowej cynamon był stosowany w bolesnym miesiączkowaniu oraz w celu poprawy apetytu, a także w zaburzeniach trawienia (wzdęcia, nudności). Jest doskonałym środkiem rozgrzewającym, dlatego znakomicie sprawdza się w początkowej fazie przeziębienia.

Kora cynamonowca zawiera metylohydroksychalkon, który prawdopodobnie zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. Dlatego też próbuje się wykorzystać cynamon jako środek wspomagający leczenie cukrzycy.

W krajach gdzie rośnie naturalnie, liście cynamonowca używa się do okładów trudno gojących się ran. Sporządzane są również lecznicze kąpiele działające odkażająco i lekko pobudzająco. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi, cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20%.

Można z niego zrobić wiele maseczek i pilingów. Należy jednak uważać i zanim się je zastosuje sprawdzić, czy nie występuje reakcja alergiczna.

Z cynamonu można zrobić także odświeżacz do ust oraz środek na owady. W domowym zastosowaniu może posłużyć jako naturalny odświeżacz powietrza lub środek na mole. Warto nadmienić też, że obecnie przyprawa ta stanowi skuteczny i naturalny środek konserwujący.

 

NEGATYWNE DZIAŁANIE

Nie wolno jednak zapominać, że cynamon spożywany w nadmiarze może wyrządzić nam więcej złego niż dobrego. Wszystko przez zawartą w przyprawie kumarynę, która wykazuje działanie toksyczne. Choć nie zdołano jeszcze jednoznacznie udowodnić negatywnego wpływu tego związku na zdrowie ludzi, przestrzega się przed przesadnym spożyciem cynamonu, ponieważ to może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Badania wykazały, że duże stężenie kumaryny w organizmie doprowadzało m.in. do krwotoków wewnętrznych i żółtaczek. Zaleca się, by cynamonu unikały osoby przewlekle chorujące na wrzody żołądka, a także kobiety w ciąży oraz karmiące. Nie jest wskazany dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi. W niektórych przypadkach może być bardzo niebezpieczny. Posiada własne właściwości, jako naturalny antybiotyk, dlatego też nie zalecam mieszania go z innymi. Może wpłynąć na ich działanie wywołując wiele skutków ubocznych. Staraj się nie jadać cynamonu, jeżeli jesteś w trakcie kuracji antybiotykowej.

 

Kanał RSS
Facebook
Instagram

Zobacz też podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *